27. juli 2022
Cortisol
Chronische stress is permanente stress. Je stressmechanisme in je lichaam staat op aan. Permanent! Je lichaam produceert cortisol en adrenaline. De adrenaline geeft je extra energie. Wat niet wil zeggen dat het goed is dat er continu adrenaline in je lichaam zit. Cortisol is het stresshormoon. Het maakt je klaar voor en brengt je in de vechten-vluchten reactie. Cortisol ondermijnt het menselijk lichaam: - hoge bloeddruk; - ontregelde suikerspiegel; - verteringsproblemen; - slaapproblemen; -...
30. juni 2022
Stress en onderliggende aandoening.
Chronische stress kan op termijn je lichaam ondermijnen. Je immuunsysteem kan minder performant worden.
18. juni 2022
Problemen en resultaten
Er is een belangrijk verschil tussen problemen en resultaten. Vanuit stress en chronische stress ontstaan op termijn fysieke ongemakken: * hoofdpijn; * slaapproblemen; * spierpijn op de nek en schouders; * concentratieproblemen; * innerlijke onrust en gejaagdheid; Deze fysieke ongemakken zijn dus het resultaat van chronische stress. Het probleem dat dient aangepakt is dus de stress. De fysieke ongemakken zijn enkel resultaten. (Die de dokter en kinesist op termijn niet oplossen!)
16. juni 2022
Door een overdaad aan stress kan je lichaam in een kramp schieten. Een stresskramp. Net zoals bij een spier zal de kramp zorg dragen voor verkramptheid. Je functioneren wordt belemmerd.
18. mei 2022
Oplopende spanning in je lichaam.
Spanning bouwt op in je lichaam doorheen de dag. Leer om momenten in te lassen om die spanning los te laten. Ont-spannen heet dat. Bewust echte rust momenten inlassen.
11. mei 2022
Dagelijkse spanning.
Over de dag heen ervaar je spanning in je lichaam opbouwen. Je verlangt dan om te "ont-spannen." Het is belangrijk dat je je bewust wordt van die spanning. Alleen dan kan je werken aan het afbouwen van spanning.
06. mei 2022
De nadelen van stress
Stress doorheen de dag zal spanning opbouwen in het lichaam. Dat lichaam wil van die spanning vanaf. Het wil ontspannen. Zonder echte rust is er geen ontspanning. Op een bepaald voel je hoogspanning in je lichaam.
30. april 2022
Stressreductie
Over de dag heen bouwen wij onbewust stress op in het lichaam. Het lichaam zoekt op een bepaald moment een manier om die stress, en vooral dan de spanning, te ontladen. Ben jij je bewust van je dagelijkse ontlading?
20. april 2022
Elke mens kan zich op een bepaald moment bewust worden van zijn of haar gedrag. "Ik stel uit!" "Ik doe niet wat ik wel moet doen." "Ik geraak niet vooruit!" ... Die bewustwording is in je hoofd met je denkende brein. Het is een constatatie. Maar het is de staat waarin je lichaam zich bevindt, dat zelf beslist heeft om "niet" te doen! En dat al lang voor je er zelf bewust van wordt. Stress in je lichaam is meestal verantwoordelijk voor "niet" doen.!
06. april 2022
Stress is een resultaat dat je voelt in je lichaam. Wat is de oorzaak van dat resultaat? Een lichaam in stress draagt zorg voor een verminderd redeneringsvermogen. Stress kan je trouwens niet wegdenken.

Meer weergeven